בכדי להרשיע נאשם על סמך הודאתו, יש צורך גם ב"דבר מה" נוסף, אשר לפעמים משקלו קל כנוצה.
שחזור האירוע על ידי החשוד, יתמוך ויחזק את אמינות ההודאה - במיוחד במקרה בו מצליח החשוד לשחזר את האירוע, תוך ידיעת "פרטים מוכמנים" המצויים בידיעת מי שנכח בזירת העבירה בלבד.
ברם - לפרקים ה"שחזור" וידיעת "הפרטים המוכמנים" יש בהם כדי להטעות ולזרות חול בעיני המתבונן.
לפרקים – במקום שהחשוד ישחזר מזיכרונו את האירוע, הוא מובל בידי חוקריו, ה"רומזים" לו כיצד ל"שחזר" את מעשיו.
לפרקים אותם פרטים "מוכמנים" אינם כה מוכמנים, והם ידועים לרבים או לציבור מסויים שהחשוד נמנה עליהם, לפעמים אותם פרטים פורסמו ברבים או שניתן פשוט להסיקם באמצעות ההיגיון והשכל הישר, ולפרקים אותם "פרטים מוכמנים" הובאו לידיעת החשוד במהלך מעצרו או חקירתו.
בפרשת מרק דוד קוזניצוב נרצח אלכסנדר באסוב, חסר בית שלן על ספסל ב"גן העיר" בבת-ים, בדקירות סכין. המשטרה עיכבה לחקירה חסרי בית נוספים, שלנו באותו הלילה בגן הציבורי, וביניהם מרק דוד קוזניצוב. בתחילה הכחיש קוזניצוב כל מעורבות במעשה, אולם לבסוף, לאחר חקירות השוטרים, "נשבר" קוזניצוב והודה ברצח באסוב.
לבד מההודאה וה"שחזור" לא הייתה כל ראיה כנגד קוזניצוב, ושום ממצא (כגון טביעות אצבע, כתמי דם וכד') לא קשר אותו לביצוע המעשה. הסכין לא נמצאה במקום בו "הודה" קוזיצוב כי השליך אותה.
התביעה טענה כי יש ליתן משקל מלא להודאותיו של קוזניצוב במשטרה, במסגרתן הודה כי רצח את באסוב, כשאת התוספת הראייתית הנדרשת ("דבר מה") לביסוס הרשעתו, ניתן למצוא בפרטים המוכמנים שמסר קוזניצוב, לטענתה, לחוקרי המשטרה, וכן מהתנהגותו לרבות החלפת בגדיו סמוך לרצח והסתרתם, וכן שקרים שמסר במסגרת חקירתו במשטרה.
לאחר שהוגש כנגד קוזניצוב כתב אישום באשמת רצח, טען כי הודייתו במשטרה אינה אמת, שכן היא הוצאה מפיו בעקבות לחץ חיצוני שהופעל עליו מצד חוקריו, ועקב הלחץ הפנימי בו היה שרוי.
לעניין ה"פרטים המוכמנים" קבע בית המשפט:
"מעשה הרצח בוצע בגן ציבורי וה"פרטים המוכמנים" לכאורה להם טענה המאשימה היו ידועים למרבית חסרי הבית שהיו במקום, כגון: תנוחת הגופה, ואלו שראו סיפרו על כך גם לאחרים. כך שאין בפרטים הללו כדי לשמש ראיה מאמתת בעלת משקל להודאותיו של קוזניצוב"
עוד קבע בית המשפט בעניינו:
"בעניינם של שיכורים, מכורים לסמים וחולי נפש נפסק, כי בשל מצבם הנפשי המיוחד של הללו, ככלל יידרש "דבר מה" נוסף ממשי ומהותי ובית המשפט לא יסתפק בקיומו של דבר מה טכני.
גם אני התרשמתי כחברי כב' השופט שנלר כי בגלל אישיותו החלשה, ומחמת היותו מכור לאלכוהול במשך תקופה ארוכה, לא הצליח הנאשם להתמודד עם לחצי החקירה החיצוניים והפנימיים ולכן סיבך תחילה במעשה העבירה את חברו ובהמשך, כאשר הוצגה בפניו על ידי חוקריו התשתית הראייתית לכאורה העומדת כנגדו, למרות שמוחו היה מעורפל ולדבריו לא זכר דבר, הודה בביצוע הרצח, הן על מנת לרצות את חוקריו ולהפחית הלחץ שהופעל עליו והן כמסקנה המתבקשת מהתשתית הראייתית שהוצגה בפניו על ידי החוקר.
רק לאחר שהנאשם חדל לצרוך אלכוהול במשך תקופה ארוכה, במהלך תקופת מעצרו, התבהרה בפניו התמונה, זכרונו או חלק ממנו חזר אליו, והוא החל לראות את המציאות כמות שהיא. בד בבד התחזקה הבנתו ובטחונו כי לא הוא זה שרצח את באסוב".
לאחר שישב במעצר שנה ורבע, זיכה בית המשפט את קוזניצוב פה אחד.
בפרשת דרור שאולי (מקרה בו זוכה הנאשם מאשמת רצח, אף כי בחקירתו במשטרה הודה במעשה ואף "שיחזר" את ה"רצח") קובע בית המשפט שדן בעניינו:
"לאירוע כולו קשה לקרוא שחזור על ידי הנאשם שהרי לא הנאשם הוא שהוביל את החוקרים אלא החוקרים הם שהובילו בסופו של דבר את הנאשם"
ובהמשך קובע בית המשפט דברים קשים יותר:
"קשה שלא להתרשם שכל שעניין את החוקרים לעניין ת/5 (ההודיה) לא הייתה חשיפת האמת במלואה, העיקר לדידם היה – שהנאשם יחתום על הודאה מפלילה".
בפרשת טארק נוג'ידאת – לאחר שהוא מודה ומפליל שני אנשים נוספים בחטיפת החייל אולג שוחט ז"ל וברציחתו, נלקח טארק לבצע "שחזור".
לכל אורך השחזור שב טארק ואמר שהוא לא זוכר: "לאיפה ללכת אני לא יודע", "לא יודע לאן נסענו". השוטרים מכוונים אותו למקומות הנכונים.
חרף רצונו לרצות את השוטרים, הוא אינו מצליח להוביל אותם אל זירת הרצח ואל המקום שבו הוטמנו חפציו של הנרצח: "לא מכיר את השכונה", "לא זוכר בדיוק", "אני אומר לך, אני לא מכיר את המקום פה בכלל".
כשנשאל מדוע הוא מתקשה להיזכר, הוא משיב:
"לא זוכר, אני אף פעם לא הייתי במקום הזה, אני לא יודע לאיפה ללכת, אני לא זוכר את המקום בכלל"
כשהשוטרים מנסים לרענו את זכרונו: "בוא, זה קרה פה", הוא משיב: "לא יודע, לא זוכר, בחיים שלי לא הייתי פה, בחיים שלי, למה, מה יש לי פה לעשות?"
משנתבקש להוביל את השוטרים לבאר בו נמצאו שרידי חפציו של הנרצח הוא מתנצל: "אני לא יכול, כי אני לא יודע איפה זה נמצא בדיוק".
טארק אינו מצליח להשיב על שאלות בסיסיות (שאמורות להיות בידיעת מי שנכח בזירת הפשע), הוא אינו יודע כמה יריות ירו בנרצח או היכן וכיצד נפל.
הוא אינו יודע היכן ובאיזה אופן עמד רכב הסוברו בזירת הרצח.
טארק "יודע" לספר כי הם הסתירו את הגופה מתחת לעץ זית, אף כי בפועל נמצאה גופתו של אולג קבורה תחת עץ חרוב.
במהלך השחזור "מכניסים השוטרים מילים לפיו" - כשהם מגיעים לצומת בית רימון מציין בפניו השוטר כי: "אנחנו נמצאים לפני צומת בית רימון" ושואל אותו "מה שם המקום הזה?" טארק משיב: "צומת בית רימון".
אף כי כן ובהתבסס על ההודאה וה"שיחזור" הורה בית המשפט המחוזי על מעצרו של טארק נוג'ידאת והשניים הנוספים שהפליל עד תום ההליכים, תוך קביעה כי קיימות ראיות לכאורה להרשעת השלושה בעבירות המיוחסות להם.
שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות דחתה את הערר על החלטה זו וקבעה כי:
"טארק הציג בפני החוקרים גרסה מפורטת וסדורה, בה הפליל את עצמו ואת העוררים... זאת ועוד, הודאותיו של טארק כוללות פרטים המתיישבים עם ראיות חיצוניות שנמצאו בזירה, ולכאורה, קשה להניח כי פרטים אלה נודעו לו מבלי שהיה במקום בעצמו בעת האירוע. ...תיאור זה מתיישב עם ממצאים מוכמנים מן הזירה...
נראה כי המערכת הייתה מוכנה ומזומנה להרשיע את השלושה, בעבירות החמורות המיוחסות להם - על בסיס ההודאות של טארק, בתמיכת ה"שחזור" וה"פרטים המוכמנים", אלמלא ארעה תפנית בלתי צפויה בעלילה: גילוי הרוצח האמיתי - מוחמד ענבתאווי, חבר תא הטרור "חופשיי הגליל".
הפרקליטות המשיכה לטעון כי הראיות הצדיקו את מעצרם של השלושה ואת הגשת כתב האישום נגדם, תוך ציון העובדה כי עמדת הפרקליטות קיבלה גושפנקא גם בבית המשפט העליון.
במסגרת מאמר שכתבה שופטת ביהמ"ש העליון בדימוס, דליה דורנר - "מלכת הראיות נ׳ טארק נוגיידאת - על הסכנה שבהודאת שווא ועל הדרך להתמודד עמה" היא מספרת:
"בכנס שנערך באוניברסיטת תל־אביב בנושא ״עיוות דיון והודאות כוזבות״ הוקרן הסרט שבו צולם שחזור חטיפתו ורציחתו של החייל אולג שייחט ז״ל על ידי טארק נוג׳ידאת... בשחזור נראה נוג׳ידאת מנותק, ולא היה מסוגל להצביע היכן בוצע הרצח והיכן נקבר באסוב. אך בדרבון החוקרים אישר כי סיפר את האמת בחקירתו במשטרה, ואף חזר על פרטי הודאתו. הקהל בכנס שכבר ידע כי ההודאה מתחילתה ועד סופה הייתה הודאת שווא, וכי האשמים האמיתיים נמצאו ואף מסרו פרטים שלא היו ידועים למשטרה - פרץ בצחוק. הוא ראה בחוסר התמצאותו של נוג׳ידאת סימן מובהק לכך שהודאתו הייתה הודאת שווא, אלא שזו הייתה חכמה שלאחר מעשה.
...הדעת נותנת, כי אלמלא נמצאו האשמים היו נוג׳ידאת ושני חבריו מורשעים בדין".
עד כאן דבריה של השופטת דורנר.
יש שיטענו כי "שחזור" שיש בו כדי להוביל לפרצי צחוק בקרב הקהל הרחב (גם אם לאחר מעשה), מן הראוי היה שישמש אות אזהרה לחוקרים מקצועיים בשב"כ ובמשטרה, ותמרור עצור לאנשי המקצוע בפרקליטות ובבית המשפט, בשעת מעשה.
מטרת השחזור - לבחון את אמינות הודאתו של החשוד ולאשש אותה. השחזור קרוי בשפה מקצועית: "הולכה והצבעה" - על החשוד להוליך את חוקריו ולהצביע ולא להיות מולך ומכוון על ידי החוקרים.